Rada

14 Augustus 2023. Door: Carlijn den Boer

Dit is Rada, koken staat bij haar centraal, met en voor mensen. We stellen je graag aan haar voor. Ze maakte deel uit van de cast van de video die we hebben gemaakt in samenwerking met Wolfstreet. Rada’s reis naar Nederland in 2015 bracht haar niet alleen naar een nieuw land, maar bracht ook verrassende veranderingen in haar leven mee. Toen ze naar Nederland kwam, was ze vastbesloten om zich in de Nederlandse cultuur thuis te voelen en actief mee te doen in haar nieuwe woonplaats. Haar missie? Volledig opgaan in de Nederlandse taal en cultuur, en verbinding maken met de mensen om haar heen.

Onderwijs speelde een belangrijke rol in Rada’s integratieproces. Ze startte met een studie Engels en rondde met succes haar bacheloropleiding af. Terwijl ze zich verdiepte in de Nederlandse taal en bezig was met haar studie, was Rada ook nieuwsgierig naar andere manieren om in contact te komen met de Nederlandse samenleving. Ze zag eten en koken als een verbindende factor. Volgens haar brengt samen eten delen mensen op een bijzondere manier samen, zoals niets anders dat kan.

Een groot deel van Rada’s leven in Nederland draait om haar passie voor koken. Via workshops en bijeenkomsten voor nieuwkomers in moskeeën en kerken, deelde Rada de Syrische manier van koken, waarbij ze de Nederlandse, lokale bevolking kennis liet maken met de rijke smaken en tradities van Syrië. Maar daar hield het niet op – Rada besloot haar avontuur om anderen kennis te laten maken met Syrisch eten, ook online voort te zetten. Ze maakte een website om haar recepten te delen. Dit zorgde ervoor dat verschillende culturen met elkaar konden praten over meer dan alleen eten.

Tijdens de moeilijke periode van de COVID-pandemie, ging Rada’s wens om verbinding maken verder dan alleen school en workshops. Ze ontdekte social media als een manier om op een andere manier actief mee te doen aan de samenleving. Het was niet gemakkelijk om tijdens de pandemie werk te vinden als Engels docent, en dus voelde ze dat ze iets anders wilde doen: een Instagram-account starten, genaamd Syrian Foodie.

Wij kwamen in contact met Rada toen we op zoek waren naar een cast voor het opnemen van de merkvideo. Op dat moment kende Rada Welcome app niet, maar gebruikte ze Facebookgroepen, netwerken en kranten om in contact te komen met de lokale samenleving. Ze omschrijft Welcome app als een “handige shortcut” voor nieuwkomers. Volgens Rada had de app haar kunnen helpen om makkelijker belangrijke informatie te vinden en te verbinden met mensen in haar omgeving. Het had haar zoektocht naar ondersteuning tijdens het integreren kunnen vergemakkelijken.

Koken op Instagram betekende voor Rada meer dan alleen het delen van recepten. Het werd een manier om nieuwe kansen te ontdekken en in contact te komen met mensen van verschillende achtergronden. Meedoen aan de cast die meespeelde in de merkvideo van Welcome app, liet zien hoe enthousiast Rada is om nieuwe mensen te ontmoeten en hun bijzondere verhalen te horen.

Ze wil graag het recept delen dat ze tijdens de opnamedag voor ons heeft gemaakt.

Rada’s Roz Bhaleeb (rijstpudding)

Rijstpudding is een universeel dessert dat in verschillende culturen en uitvoeringen wordt gegeten. Wat deze versie typisch Midden-Oosters maakt, is de toevoeging van oranjebloesemwater, een siroop van gedistilleerde bloemen van de oranjeboom. Oranjebloesemwater is een veelgebruikt ingrediënt in Arabische en Turkse nagerechten en je kunt het kopen in Midden-Oosterse supermarkten en toko’s.

Ingrediënten
  • 5 koppen volle melk (halfvolle melk is niet geschikt voor dit recept, want dan wordt het niet romig genoeg)
  • ½ kop kortkorrelige rijst (bijvoorbeeld risottorijst)
  • 1 theelepel oranjebloesemwater of rozenwater
  • Suiker naar smaak
Zo maak je Roz bhaleeb

Spoel de rijst af met water en doe het in een middelgrote pan. Voeg  de melk toe en breng het aan de kook. Als de melk kookt, draai je het vuur op de laagste stand. Laat de melk ongeveer een uur pruttelen tot de rijst uit elkaar valt en de pudding dikker wordt. Het is belangrijk dat je iedere vijf minuten roert om te voorkomen dat het aan de bodem vast gaat zitten. Als het eenmaal aan de bodem zit, schraap het er dan niet af, maar laat het zitten. Heeft de melk de textuur van een pudding? Voeg dan de suiker toe en roer het door de pudding tot het is opgelost. Haal de pan van het fornuis en voeg het oranjebloesem- of rozenwater toe.

Laat de pudding iets afkoelen en giet het in een mooie schaal. Laat het vervolgens helemaal afkoelen en zet het dan in de koelkast. Garneer de pudding met pistachenootjes en serveer het koud. Eet smakelijk!