Je hebt besloten om Nederlands te gaan leren. Goed bezig! De eerste stap van het leren van een taal is beginnen. In dit artikel zetten we tips voor je op een rijtje die helpen bij het leren van de Nederlandse taal. 

1. Stel doelen

 

Bedenk goed wat je wil bereiken. Dit helpt om motivatie te houden. Wil je de basis begrijpen? Of wil je vloeiend Nederlands spreken? Probeer hierbij ook tussendoelen te stellen. Zo kan je eerste doel zijn om de weg te vragen in een onbekende buurt in jouw stad, terwijl je uiteindelijke doel is om hele gesprekken te voeren. Met het behalen van tussendoelen, blijf je enthousiast. Zo voorkom je dat het doel dat je wil behalen onbereikbaar lijkt. 

2. Gebruik de hulp waar je recht op hebt

 

Wanneer je als nieuwkomer in Nederland komt, kun je op verschillende manieren gratis Nederlands leren. 

  • Je kunt gratis de cursus ‘Basaal (eenvoudig) Nederlands’ volgen. Hierin leer je als nieuwkomer de basis van Nederlands om je te redden in dagelijkse situaties. Je hebt hier recht op wanneer:
    • Je een nieuwkomer bent die wacht op een beslissing over de aanvraag van een verblijfsvergunning.
    • Je een nieuwkomer bent met een verblijfsvergunning in de opvang. 
  • Je kunt gratis het programma Voorbereiding op inburgering volgen wanneer je als nieuwkomer in een opvanglocatie zit. Dit bestaat uit 115 uur taalles (NT2), en een kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt en maatschappij. 

Ben je een nieuwkomer in Nederland en krijg je een verblijfsvergunning? Dan moet je binnen 3 jaar inburgeringsexamen doen. Een goede motivatie om de taal te leren. In dit inburgeringsexamen ga je lezen, luisteren, spreken en schrijven in het Nederlands. Ook krijg je in dit examen vragen over de Nederlandse maatschappij en arbeidsmarkt. 

3. Iedere dag oefenen

Wanneer je iedere dag bezig bent met een taal, onthoud je dingen sneller. Het leren van een taal is eigenlijk hetzelfde als het trainen van een spier. Hoe vaker je oefent, hoe beter je wordt.

Probeer bij het dagelijks oefenen een tijd aan te houden die haalbaar is. Dit kan een uur per dag zijn, maar ook 15-30 minuten. Apps zoals Duolingo, Taaly en Babbel helpen je om dagelijks Nederlands te oefenen. Stel bijvoorbeeld een reminder in, waardoor je blijft oefenen. Je zult zien dat dit zeker helpt om vooruit te gaan. Ook kun je YouTube gebruiken om dagelijks te oefenen. Zo kunnen de volgende YouTube-kanalen je helpen:

4. Spreek de taal met anderen

Wanneer je een taal leert, wil je ook de uitspraak oefenen. Dit leer je door de taal te spreken. Hier zijn verschillende manieren voor. Zo kun je een taalmaatje vinden waarmee je Nederlands oefent via apps zoals Taaly, Tandem en Speaky. Ook vind je in de Welcome app verschillende activiteiten (zowel offline als online) die je helpen om Nederlands te leren op een leuke manier. In de app staan activiteiten gericht op mensen ontmoeten (zoals bij een (online) taalcafé van Vertel es), cultuur, creativiteit, familie, sport, onderwijs, taal en werk. 

5. Kijk Nederlandse televisie

Het horen van een taal helpt enorm bij het leren ervan. En door televisie te kijken, krijg je ook de Nederlandse cultuur mee! Hieronder vind je programma’s die perfect zijn om mee te oefenen. Bekijk de programma’s met ondertiteling, zodat het wat makkelijker te volgen is. Ook helpt ondertiteling bij het leren van hoe je Nederlands schrijft. 

6. Lees Nederlandse boeken

Boeken zijn de perfecte manier om te oefenen met Nederlands schrijven. Net begonnen met Nederlands? Lees dan kinderboeken zoals ‘Minoes’ of  ‘Jip en Janneke’ van Annie M.G. Schmidt. Wanneer je al een level verder bent, begin je aan boeken voor tieners. Zoals de ‘Hoe Overleef Ik’ boeken van Francine Oomen. 

Wil je nog meer boeken lezen? Dan kun je altijd bij een bibliotheek vragen wat boeken zijn die goed bij je niveau passen. Of vraag je taalmaatje of een leraar / lerares Nederlands of ze tips hebben.  

7. Luister Nederlandse muziek

Ook met Nederlandse muziek kun je op een leuke manier de taal én cultuur leren. Zo kun je op de website https://nederland.fm/ gratis naar Nederlandse radiozenders luisteren. Op de zender 100%NL vind je veel Nederlandse muziek. Daarnaast kun je op YouTube of Spotify de Top 40 van Nederland opzoeken. Daar vind je 40 nummers die op dat moment in Nederland populair zijn. Hier staan zowel anderstalige als Nederlandstalige nummers tussen. 

8. Plak een label op dingen

Door woorden vaak te herhalen, leer je ze beter. En stiekem zie je dagelijks best wat woorden voorbijkomen. Zo open je de koelkast en de kledingkast, kijk je televisie, gebruik je een tandenborstel en eet je fruit. Door op al deze dingen briefjes te plakken, leer je sneller de betekenis kennen. En zo vrolijk je meteen je woonplek op!

9. Wees niet te streng voor jezelf

Een taal leren kent ups en downs. Het is heel normaal om fouten te maken, en soms geïrriteerd te raken wanneer iets niet lukt. Herinner jezelf eraan dat iedere stap die je maakt, hoe klein ook, je beter maakt in Nederlands. Lukt het een dag even niet? Dan is er morgen weer een dag. 

Voor het leren van Nederlands is tijd, geduld en oefening nodig. Deze tips helpen je om steeds beter te worden in Nederlands, op een leuke manier. Veel succes. Je kunt het!