Eén platform voor het faciliteren van duurzame integratie van nieuwkomers

In het jaar 2022 werd een dramatisch record gebroken: er zijn nu wereldwijd honderd miljoen mensen op de vlucht. Deze mensen worden massaal door heel Europa opgevangen, zo ook in Nederland. Bij het succesvol integreren van vluchtelingen komen verschillende uitdagingen kijken waarbij taal, cultuur en het gericht overbrengen van informatie een rol spelen. Welcome app ondersteunt  gemeenten bij het inrichten van een effectief en menselijk integratiebeleid. Het is een platform waar lokale verbindingen gefaciliteerd worden tussen nieuwkomers, Nederlandse burgers, organisaties en gemeenten.

De nieuwe Wet inburgering die per 1 januari 2022 in werking is getreden biedt grote kansen, maar vraagt ook veel van gemeenten. Het systeem moet zo gaan werken dat het leidt tot snelle en duurzame integratie. Welcome app ontzorgt gemeenten volledig met het digitaliseren en centraliseren van het lokale aanbod en relevante informatie. Met het lokaal overzichtelijk en toegankelijk maken van informatie en het samenbrengen van partijen, krijgen nieuwkomers weer eigenaarschap over hun eigen integratieproces en versnellen we de gehele integratieketen.

Neem contact op

Waarom Welcome app voor gemeenten?

14.000+ gebruikers

Al meer dan 14.000 mensen maken gebruik van de app.

Al meer dan 350 organisaties aangesloten

Van taalscholen tot voetbalclubs, er is een brede groep organisaties aangesloten op het platform.

Effectiefste manier om lokaal aanbod en informatie toegankelijk en overzichtelijk te maken

Een centraal platform voor iedereen die te maken heeft met de opvang en integratie van nieuwkomers binnen de gemeente.

Toegankelijke mogelijkheid om in contact te komen met locals

Het is voor nieuwkomers mogelijk om vragen te stellen en in gesprek te komen met locals uit de buurt.

Beschikbaar in 9 verschillende talen

Alles is gemakkelijk te vertalen in de eigen taal van de nieuwkomer.

Sterker verbonden maatschappelijk middenveld

Organisaties hebben toegang tot een overzicht aan activiteiten en organisaties in hun eigen gemeente en buurt en werken gemakkelijker samen.

Verbetering van het kwaliteit van het aanbod

Door samenwerking tussen alle partijen en inzichten van nieuwkomers verbeteren we de kwaliteit van het aanbod binnen de gemeente.

Momenteel actief in

We zijn op dit moment actief in de gemeenten Venlo, Tilburg, Dordrecht, Leiden en Almere. Wil je Welcome app opstarten in jouw gemeente?

Ontvang meer informatie

Welcome app

Al meer dan 14.000 gebruikers op de app

FAQ

 • Hoe is Welcome app anders van andere sociale kaarten?

  Welcome app is anders dan de ‘traditionele’ sociale kaart. Sociale kaarten zijn vaak logge websites, met veel tekst en een droog overzicht aan projecten of organisaties. Deze kaarten zijn vaak niet ontworpen met de doelgroep in het achterhoofd: informatie is gecentraliseerd maar niet gemakkelijk toegankelijk (vaak alleen in het Nederlands) of actiegericht. Ze roepen niet op tot meedoen.

  Welcome app is anders omdat het samen met de doelgroep is ontworpen. Het is een platform dat mensen informeert op activiteitsniveau en motiveert om deel te nemen. De activiteiten die worden weergegeven zijn opgebouwd in categorieën (taal, sport, kids, cultuur etc.), gepresenteerd in de eigen taal en gelinkt aan je locatie. Daarnaast is Welcome app meer dan alleen een app: we zijn ook een community. We halen continue feedback op van onze gebruikers, en zorgen voor behoeftegestuurd aanbod. Daarnaast hebben wij een persoonlijke aanpak en zijn wij altijd beschikbaar voor vragen via onze helpdesk.

 • Wat is de doelgroep van Welcome app?

  Welcome app is er voor nieuwkomers met een vluchtachtergrond. Als ‘local’ kun je ook een account aanmaken: je kunt dan vragen beantwoorden van nieuwkomers en zo met hen in contact komen, en de activiteiten zien die in jouw stad worden georganiseerd.

 • Hoe kan ik als organisatie een activiteit in de app plaatsen?

  Een activiteit plaatsen in de Welcome-app is heel eenvoudig. Bekijk onze instructievideo over de stappen van het posten!

 • Wat is het voordeel van Welcome app voor een gemeente?

  Met Welcome app komen alle lokale activiteiten, informatie en organisaties die relevant zijn voor nieuwkomers op één plek samen. Via een gebruiksvriendelijke app die beschikbaar is in negen verschillende talen kunnen nieuwkomers in uw gemeenten gemakkelijk regie nemen over hun integratieproces. Hierdoor worden gemeente consulenten ontzorgt: ze zijn minder tijd kwijt met het zoeken van actueel aanbod in de stad, krijgen minder individuele vragen van cliënten en cliënten vinden activiteiten en informatie gemakkelijker zelf. 

  Een bijkomend voordeel is dat door het inzetten van Welcome app, alle lokale maatschappelijke organisaties die betrokken zijn gemakkelijker elkaar kunnen vinden en opzoeken om informatie te delen of met elkaar samen te werken.

 • Welcome app is toch al beschikbaar, waarom moet ik als gemeente betalen?

  Welcome app is inderdaad beschikbaar voor iedereen in Nederland. Dat is omdat wij het belangrijk vinden dat alle nieuwkomers (al is het beperkt) kunnen profiteren van ons platform. De gebruikers die niet in de gemeenten wonen waar Welcome app mee samenwerkt, zien echter een beperkte versie van de app. Zo kunnen zij vragen stellen aan de helpdesk en landelijke (vaak online) activiteiten vinden en boeken. Ze kunnen dus niet chatten met locals in de buurt en niet de lokale activiteiten en organisaties vinden. Welcome app maakt pas echt verschil als het vraag en aanbod op buurtniveau kan samenbrengen en dat doen we door samen te werken met gemeenten. 

 • Kost het onze consulenten niet juist meer tijd om met Welcome app te werken?

  Welcome app is juist zo ontworpen om consulenten te ontzorgen. Doordat alle content altijd up to date is kan een consulent heel efficiënt het juiste aanbod vinden en delen met de cliënt. Consulenten worden niet geacht informatie aan te leveren of bij te houden, dit wordt door het Welcome app team en de aanbieders zelf gedaan.

 • In welke gemeenten is Welcome app actief?

  Welcome app werkt nu samen met vijf gemeenten: Venlo, Dordrecht, Leiden, Tilburg en Almere. Wil jij ook met ons samenwerken? Stuur een mail naar info@welcomeapp.nl voor meer informatie. 

 • Wat zijn de resultaten in de gemeenten waar Welcome app actief is?

  De resultaten zijn zeer positief tot nu toe. We zijn in april 2022 van start gegaan met deze nieuwe aanpak en er zijn er meer dan 500 organisaties aangesloten op het platform. We bereiken meer dan 1500 gebruikers per maand.

 • Is Welcome app voor zowel Oekraïners als inburgeraars in te zetten?

  Ja, Welcome app is in te zetten voor zowel Oekrainers als inburgeraars.

 • Wie is verantwoordelijk voor het up to date houden van de content in de app?

  Het Welcome app team en de aanbieders van de activiteiten (maatschappelijke organisaties) zijn verantwoordelijk voor het up to date houden van de content op de app. De gemeente heeft hier dus geen extra werk aan.