Feestelijke lancering

Amsterdam, 9 november 2023. Door: Sarah Cuiper en Ibrahim Alfawal

”Doordat ik deze jongens in Italië heb ontmoet, is mijn hele leven veranderd. En nu staan we hier, zeven jaar later.” Dit vertelde Julius ons tijdens de officiële lancering van de nieuwe versie van de Welcome app. Op 25 oktober hebben we gevierd dat we een gloednieuwe app hebben: ‘’Welcome app V2’’. Het was een feestelijke lancering met toespraken, een demonstratie van de nieuwe app, Syrisch eten en natuurlijk werd er ook gedanst. Daarnaast vierden we nóg een bijzonder moment. Julius, de oprichter van Welcome app en de afgelopen zeven jaar aan het roer, stelde Christina voor als zijn opvolger. Zij is de nieuwe CEO van Welcome app en is begin oktober aan de slag gegaan.

Tijdens de lancering blikt Julius terug op de afgelopen zeven jaar. Het idee voor Welcome app is ontstaan in Bologna toen Julius daar op uitwisseling was. Daar ontmoette hij een groep jongens uit West-Afrika met wie hij dagelijks voetbalde. Door hen leerde hij hoe het leven is als je moet vluchten uit je thuisland. Hij hoorde steeds meer over waar de groep jongens vandaan kwamen en hoe ze in Italië terecht kwamen. Toen hij terugkwam in Nederland ontstond het eerste idee voor Welcome app: het matchen van locals en nieuwkomers. Julius is begonnen met een Excel-sheet op zijn studentenkamer en zeven jaar later, met vallen en opstaan, zijn we trots op waar we nu staan.

Sinds de lancering van Welcome app in Nederland in 2019 zijn er maar liefst 450.000 connecties* gemaakt op de app. Onze slogan is niets voor niets ‘’connecting what matters’’; ons doel als Welcome app is om bij te dragen aan het creëren van waardevolle connecties. Welcome app wordt in vier verschillende gemeenten in Nederland gebruikt en in drie daarvan zijn er community’s met meer dan 200 locals en nieuwkomers. We hebben vanaf het begin tot de introductie van de nieuwe app bijna 100.000 downloads bereikt. Afgelopen jaar hebben we hard gewerkt aan een nieuwe, snellere en verbeterde app.

nieuws: lancering feest

Op de lancering kwam iedereen samen: nieuwkomers, locals, organisaties en gemeenten. Carlijn merkte op:  ‘’Het was net de app, maar dan in het echt.’’ De veel verschillende opties van de app werden duidelijk. Reza heeft via Welcome app een taalmaatje gevonden om Nederlands te leren: “Together we practice some daily life phrases in Dutch”. Khadija, ambassadeur van Welcome app, haar favoriete onderdeel is het chatten met locals: “I started messaging a few Dutch locals and now I am chatting with them about everyday life issues”. Nadiia, Project Coordinator in het Welcome app team, vertelde wat Welcome app voor Oekraïense nieuwkomers betekent: ‘’Welcome app heeft veel veranderd. Het heeft een vreemde plek veranderd in een gastvrij thuis.’’

In de nieuwe app zijn veel zowel oude en verbeterde functies, als nieuwe functies te ontdekken. Tim, Head of Product, liet zien wat er allemaal mogelijk is; bijvoorbeeld dat de helpdesk in tien verschillende talen beschikbaar is en alle berichten automatisch worden vertaald. Daarnaast is er een informatiepagina met vragen en antwoorden over het leven in Nederland. Als Tim één nieuwe functie zou moeten kiezen om te gebruiken zou het de ‘Connect’-functie zijn; hiermee kunnen alle gebruikers van de app met elkaar chatten; vragen posten en reageren op elkaars berichten. 

Na de presentatie van de app was het tijd voor de lancering. Alle aanwezigen telden af van 10 naar 0, met confetti en champagne werd de nieuwe app dan echt gevierd. Wij kijken vol trots terug op de lancering en kijken uit naar de volgende zeven jaar! 

Wil je ook de nieuwe app gebruiken? Download de nieuwe app hier.

*Connecties tellen we als chats tussen nieuwkomers, deelname aan een activiteit aangeboden in de app en vragen van nieuwkomers aan Welcome app via de helpdesk.