Amsterdam, 17 april 2025
Geschreven door: Kamar Marouan
AI is hét buzzwoord van het moment – ook binnen gemeenten. Tijdens de Regiotour “AI & Algoritmes in de overheid” werd opnieuw duidelijk hoe veel gemeenten nog zoeken naar manieren om AI verantwoord toe te passen. Niet vreemd, gezien de opkomst van de Europese AI Act en de groeiende behoefte aan transparantie, uitlegbaarheid en controle.
Toch ligt hier ook een kans. Want de vraag is niet óf AI zijn intrede doet in het sociaal domein – dat gebeurt al. De vraag is hoe we technologie zo ontwerpen dat we deze op een zo ethisch en verantwoorde manier mogelijk gebruiken. Juist als het gaat om mensen in mogelijk kwetsbare positie.
Neem bijvoorbeeld de informatievoorziening aan nieuwkomers. Veel gemeenten krijgen dagelijks tientallen vragen binnen: over participatie, taal, wonen en/of werk. Vragen die vaak repeterend zijn, maar wél belangrijk. Door deze deels geautomatiseerd af te handelen, bijvoorbeeld via een digitale helpdesk, ontstaat er ruimte voor écht contact. Minder druk op klantregisseurs, meer aandacht voor de complexe casussen.
AI kan hier helpen. Door veelgestelde vragen automatisch te beantwoorden, ontstaat er ruimte voor menselijk contact waar het echt nodig is. In een pilot uitgevoerd door Deloitte binnen het sociaal domein bleek dat AI-toepassingen tot wel 30% tijdsbesparing opleveren bij administratieve handelingen.
Dat soort ruimte is essentieel. Want wie mee wil kunnen doen in de maatschappij, moet eerst kunnen begrijpen waar hij aan toe is. Integratie lukt alleen als we drempels verlagen, niet verhogen.
Maar AI is geen wondermiddel. Een chatbot die geen rekening houdt met iemands situatie of achtergrond? Dat leidt tot onbegrip en wantrouwen.
Daarom moeten we kritisch blijven: Wie is gebaat bij de toepassing? Is de techniek uitlegbaar? Worden mensen uitgesloten of juist versterkt? Als Welcome app voelen wij de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen – en AI alleen in te zetten als het bijdraagt aan integratie, op een manier die ethisch, zorgvuldig en verantwoord is.
Bij Welcome app werken we aan digitale oplossingen die wél werken voor de praktijk voor integratie. Geen hype, maar hulp. Samen met gemeenten bouwen we aan toepassingen die de werkdruk verlagen, met behoud van persoonlijke aandacht. Denk aan gerichte communicatie in de juiste taal, automatische vertalingen, en een helpdesk die steeds slimmer wordt – maar waar de nieuwkomer altijd centraal blijft.
AI kan bijdragen aan inclusie, maar alleen als we het ontwerpen met zorg, aandacht en betrokkenheid.
Wat zijn jouw ervaringen met AI in gemeentelijke dienstverlening? En hoe zorgen we ervoor dat AI wérkt voor alle inwoners?
Benieuwd hoe wij hiermee omgaan bij Welcome app? Neem contact op, we denken graag met u mee.
Hoe Welcome app gemeenten helpt
Gemeenten digitaliseren volop. Maar voor wie werkt het écht?