Tips voor het begrijpen van Nederlandse gewoontes en communicatie

Amsterdam, 31  juli 2024. Door: Mohammed Shukri

Als je nieuw bent in Nederland, kan het even wennen zijn aan de gewoontes en gebruiken van de Nederlandse cultuur, zoals de manier waarop Nederlanders communiceren. Dit begrijpen kan je helpen. We geven je in deze blog een aantal tips.

Nederlandse gewoonte en communicatie

1. Plannen van tevoren

In Nederland plannen mensen vaak van tevoren wat ze gaan doen, zowel voor hun werk als in hun vrije tijd. Ze weten bijvoorbeeld al wanneer ze gaan sporten en wanneer ze vrienden ontmoeten. Meestal spreken ze een tijd en plaats af. Als ze toch niet kunnen, zeggen ze de afspraak af. Probeer je spontaan met iemand in Nederland af te spreken, dan krijg je misschien te horen: ‘’Nee, ik kan niet. Ik heb al een andere afspraak’’. Nederlanders hechten veel waarde aan het houden van afspraken en vinden het belangrijk om op tijd te komen. Ze zien het als een gebaar van respect als je op tijd bent voor een afspraak. Probeer dit dan ook zelf te doen.

2. Direct feedback geven en nemen

Als je een baan start in Nederland, vertelt je leidinggevende of manager wat goed gaat en wat beter kan. Dit noemen we ‘’feedback’’. Mensen in Nederland zijn gewend om eerlijk en direct feedback te geven. In andere landen gebeurt dit vaak op een andere manier. Mensen die nieuw zijn in Nederland, moeten hier vaak aan wennen.De bedoeling van feedback is om je te helpen. Het zal even wennen zijn, maar probeer hier open voor te staan!

 

Direct feedback

3. Rekening met elkaar houden

Je hoort Nederlanders vaak zeggen: ‘’We moeten allemaal rekening houden met elkaar.’’Hiermee bedoelen Nederlanders dat iedereen aandacht moet hebben voor elkaar om samen goed te kunnen leven. Een voorbeeld is het geven van een feestje!  Mensen vinden het prettig als je hen van tevoren op de hoogte stelt. Je kunt bijvoorbeeld een briefje in de brievenbus stoppen bij je buurtgenoten in de straat met daarop:  ‘’Beste buren, ik geef zaterdagavond een feestje. Het zou kunnen dat je de muziek hoort. We zullen rekening houden met het volume en proberen de overlast te beperken. Groetjes [naam + telefoonnummer]’. Zo weet de buurt dat er een feestje aan zit te komen en kunnen ze contact met je opnemen als ze er last van hebben. Het open communiceren en respect hebben voor de ander, is hierbij belangrijk.

 

4. Buren kijken naar elkaar om

In de Nederlandse samenleving is het bekend dat buren behulpzaam zijn naar elkaar, vooral in kleinere gemeenten of dorpen. Het zorgt voor veiligheid en een prettig gevoel in de buurt. Het gaat niet alleen om veiligheid, maar ook om het versterken van de band tussen buren, zodat iedereen zich thuis voelt. Door samen te werken aan een veilige omgeving, leren mensen elkaar beter kennen en groeit het vertrouwen. Het buurtgevoel groeit ook door regelmatig bij elkaar te komen en activiteiten te organiseren, zoals buurtwachten, WhatsApp-groepen, buurtbarbecues, buurtschoonmaak en sportevenementen. Doe mee met alle activiteiten in de buurt, zo leer je de buurt snel kennen!

Meer weten over het leven in Nederland? We hebben een uitgebreide informatiepagina in de app.

Download de Apple appDownload de Android app
Buren kijken naar elkaar om