Ontdek de Nederlandse keuken en traditionele recepten

Amsterdam, 11 april 2024. Door: Kamar Marouan

Elk land heeft zo zijn traditionele gerechten; zo Nederland natuurlijk ook. Vorige maand gingen we op ontdekking door de Nederlandse keuken met verschillende Nederlandse snacks. Stroopwafels, die hun start richting de internationale markten beginnen te maken, kwamen voorbij. Maar ook haring en drop en recepten van boerenkool en hutspot kwamen voorbij. Dat zijn maaltijden die je niet zo snel voorbij ziet komen in andere landen, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker. In dit tweede deel kijken we naar andere Nederlandse snacks en een traditioneel recept voor als je iets te vieren hebt. 

Eten tijdens de #cakeweek

Nederlandse snacks

Bitterballen

Nederlanders houden van frituur. Bitterballen zijn krokante, gefrituurde balletjes, waar een zachte en romige vleesvulling in zit. Je kan deze lekkere snack veel vinden op terrassen en in cafés.

Oliebollen

Ieder land heeft zijn tradities tijdens nieuwjaar. In Nederland eten we oliebollen op oudjaarsdag en zodra de klok 12 uur slaat. Oliebollen zijn gefrituurde deegbollen die worden bestrooid met poedersuiker. Sommige oliebollen kunnen ook gevuld zijn met appel, krenten of rozijnen. Een heerlijke snack voor het begin van het nieuwe jaar!

Goudse kaas

Nederlanders houden heel erg veel van kaas. Één van de bekendste en meest gegeten kaassoorten komt zelfs uit Nederland: Goudse kaas! Je kan Goudse kaas bijna overal ter wereld eten, maar in Nederland blijft hij het lekkerst. Goudse kaas komt uit Gouda en is in 1549 al op de markt gebracht. Lekker op een boterham, of op een borrelplank.

Bitterbal als Nederlandse snack

Recepten

De Hollandse borrelplank

De Hollandse borrelplank bestaat uit een hoop lekkere hapjes. Van kaas tot vlees, er zit voor iedereen wel wat tussen. Dit recept is een favoriet voor als je iets te vieren hebt en je hebt mensen op bezoek, of gewoon als je zelf een avond op de bank zit. Makkelijk te maken en net zo lekker!

Ingrediënten:

250 gram Hollandse grillworst
150 gram zilveruitjes
1 pak gezouten toastjes
2 eetlepels dijon mosterd
200 gram Goudse kaas
200 gram Old Amsterdam
100 gram leverworst
100 gram roomkaas
200 gram cornichons (kleine augurkjes)
100 gram ossenworst
1 zakje borrelnootjes
1 grote borrelplank of houten snijplank

Recept

  1. Verwarm de oven voor.
  2. Kijk op de verpakking hoe de grillworst verwarmd moet worden. 
  3. Snijd de Goudse kaas en Old Amsterdam in blokjes en verdeel over de borrelplank.
  4. Schep de leverworst in een bakje en snijd de ossenworst in plakjes.
  5. Doe de mosterd ook in een klein bakje net zoals de borrelnootjes, zilveruitjes en cornichons.
  6. Verdeel de toastjes over de plank en zet alles gezellig op tafel.
  7. Proost!
Hollandse borrelplank Nederlandse recepten

Tips om Nederlandse ingrediënten te vinden

Tip #1

Er zijn erg veel kleine Nederlandse winkels met speciale producten zoals kruiden en lekkernijen in steden en dorpen in Nederland. Neem de tijd om deze te verkennen want hier kan je vaak speciale en unieke Nederlandse ingrediënten vinden. Vaak is het personeel ook erg behulpzaam en geeft het handig advies voor het maken van Nederlandse maaltijden.

Tip #2

Ga naar de markt om veel verse en plaatselijke producten te proeven! Elke week zijn er over heel Nederland verschillende markten waar je naar toe kunt gaan.

Wil jij naast over eten, meer weten over het leven in Nederland? Welcome app is een gratis app voor nieuwkomers om wegwijs te worden in je nieuwe woonplaats. Eén app met alle informatie, activiteiten en contacten in jouw buurt.

Download de app in de App Store of Google Play.

Download de Apple appDownload de Android app
De media die filmt hoe een nieuwkomer en gebruiker van Welcome App aan het koken is.