Naar Oranje met Welcome app

Amsterdam, 9 november 2023. Door: Sarah Cuiper en Ibrahim Alfawal

Een groep van vijfenvijftig nieuwkomers uit Almere ging samen met Welcome app naar de Johan Cruijff ArenA: de wedstrijd Nederland tegen Frankrijk voor de EK kwalificaties. Met dank aan het KPN Mooiste Contact Fonds konden de ambassadeurs naar de wedstrijd. Als ambassadeurs van Welcome app zetten nieuwkomers en locals zich vrijwillig in om een community te bouwen in de gemeente waar ze wonen. Momenteel hebben we drie actieve community’s, met meer dan 200 enthousiaste leden; bestaande uit locals en nieuwkomers. Voor een aantal nieuwkomers die meegingen naar de wedstrijd was het een droom die uitkwam.

Mobin (23) komt uit Iran en hij heeft een passie voor voetbal, als sinds dat hij zeven jaar oud is. In Iran heeft hij bij verschillende teams gespeeld, waaronder bij Paykan, een bekende Iraanse club. Tegenwoordig maakt hij het voetbalveld van Sporting Almere onveilig.

Hij was verrast toen hij hoorde dat hij bij de wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk kon zijn. Mobin: “Een jaar geleden was ik op de grens van Iran en nu ineens zat ik in de Johan Cruijff ArenA te kijken naar voetbal tussen twee grote teams.” Mobin heeft genoten van de wedstrijd en heeft er ook van geleerd: “Bijvoorbeeld hoe Mbappé rent en beweegt”, zegt Mobin. De Nederlandse spelers bleven ook niet onopgemerkt; Dumfries en Van Dijk waren zijn favorieten.

Het was het mooiste gras dat ik tot nu toe heb gezien in stadions 

Zijn doel is om een hoog niveau in het Nederlands voetbal te bereiken. De eerste stappen heeft hij gezet in Budel en Almere. Met zijn sterke karakter en het feit dat hij niet snel opgeeft, hoopt hij nog vaker de ArenA te kunnen bezoeken, maar dan misschien op het veld als speler, vertelt hij met een grijns.  

Reza (links) en Mobin (rechts)

De jongste deelnemer die mee was, was Akbar van 10 jaar oud. In de opvang is hij bijna altijd in de gymzaal te vinden om te voetballen. Zijn favoriete positie? “Aanvallen, want dan kan je lekker veel doelpunten maken!” zegt Akbar. Zijn vader, Anar, over de wedstrijd: “Voorheen zei Akbar altijd dat Mbappé zijn favoriete speler was, maar nu is hij fan van Nederland.”

We waren bij het moment dat Moayed (21) te horen kreeg dat hij naar de wedstrijd zou gaan, hij begon te springen en stelde hij allerlei vragen zoals “Ga ik echt het stadion zien?” en “Is het echt hét Nederlandse nationale voetbalteam?”

Moayed vertelt over het gevoel dat hij kreeg op het moment dat hij de tribune opliep. Moayed: “Mijn hart ging sneller kloppen toen ik het vak binnenliep en de fans hoorde juichen in het mooie stadion”. 

Toen de wedstrijd was afgelopen, begon de terugreis naar Almere. Iedereen verliet het stadion met een goed gevoel en een nieuwe, onvergetelijke herinnering. Tot in de kleinste details werd de wedstrijd besproken, van het geluid dat de bal maakte tot Nederland op de paal schoot tot de andere bezoekers. Oranje boven!