Amsterdam, 1 mei 2024. Door: Kamar Marouan

Het openbaar vervoer in Nederland heeft veel verschillende opties. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk door het hele land kan reizen. Het openbaar vervoer staat beter bekend als ‘’het OV’’.  Met verschillende opties zoals treinen, bussen, metro’s en trams, is er altijd een handige manier om je bestemming te bereiken. Maar hoe werkt reizen met het openbaar vervoer eigenlijk?

Het openbaar vervoer in Nederland - Foto van een trein

Trein

Als je van de ene stad naar de andere stad wilt reizen, kun je gemakkelijk de trein nemen in Nederland. De Nederlandse Spoorwegen (NS) is het bedrijf dat ervoor zorgt dat jij snel en comfortabel kan reizen. In bijna elke stad en in veel dorpen zijn treinstations te vinden, hierdoor kan jij gemakkelijk reizen naar waar je heen wilt. De NS heeft ook een website en een (gratis) mobiele app. Door hierop te kijken kun je zien wanneer alle treinen rijden, hoe lang het duurt en hoeveel de reis kost. NS is alleen niet de enige trein aanbieder in Nederland. Zo heb je bijvoorbeeld ook Arriva. Arriva rijdt niet in heel het land, maar wel in bepaalde delen van het land: vooral in het oosten (bijvoorbeeld Gelderland), het zuiden (Limburg) en in het noorden (Groningen). Deze treinen zal je dus niet overal vinden als je ervoor kiest om de trein te nemen. Gelukkig werken alle treinen op dezelfde manier, dus je hoeft geen rekening te houden met aanpassingen als je bijvoorbeeld een trein van Arriva moet gebruiken. Daarnaast geeft de mobiele app van de NS ook andere opties van het openbaar vervoer, zoals de bus of Arriva treinen.

Tip: Het is goed om alvast vooruit te plannen, maar kijk ook altijd vlak voor je op de website/app van de NS. Hier laten ze namelijk ook zien of er niet opeens veranderingen zijn voor je reis, bijvoorbeeld of de trein die je wilt nemen vertraging heeft of zelfs uitvalt. Over het algemeen rijdt in Nederland de trein precies op tijd en kun je erop rekenen dat de trein vertrekt vanaf het perron dat staat aangegeven. Ben dus ook op tijd op het station.

Bus

Wil je snel binnen een stad of dorp reizen, of naar een dorp gaan waar geen treinstation is? Dan is de bus de handigste optie. In de meeste steden en dorpen zijn veel verschillende buslijnen te vinden. Bussen rijden erg regelmatig, zijn goedkoop en kunnen je op bijna elke plek brengen. Nog een voordeel is dat bussen vaak goed verbonden zijn met ander openbaar vervoer. Dit maakt het nog makkelijker om over te stappen op bijvoorbeeld de trein.

Reizen met het OV - Bus

Metro en de tram

In grote steden, zoals in Amsterdam of Rotterdam, kun je er ook voor kiezen om de metro of de tram te nemen. Dit zijn snelle manieren van openbaar vervoer die een beetje lijken op de bus. Door de metro of de tram te gebruiken, kun je snel binnen een stad verplaatsen. Ze zijn erg handig voor korte afstanden binnen de stad en zo kun je vaak voorkomen dat je lange afstanden door een druk stadscentrum hoeft te lopen. Ze rijden regelmatig (soms zelfs om de 5 minuten) en zijn ook goedkoop om te gebruiken. De metro rijdt ondergronds door een stad. De tram rijdt juist weer bovengronds door de straten van de stad.

Reizen in het OV kan met op de foto te zien een tram

OV-chipkaart

Voor alle soorten openbaar vervoer moet je in Nederland betalen. Op sommige stations van het openbaar vervoer kun je via een kaartjesautomaat nog tickets kopen, maar dat is duurder dan een OV-chipkaart. Daarnaast kun je deze tickets ook niet meer overal kopen. Daarom is het handig om een OV-chipkaart te kopen. Een OV-chipkaart is een slimme kaart waar je geld op kan laden om in te checken bij treinen, bussen en metro’s en waarmee je bij de incheckpoortjes betaalt voor je reis.

inchecken in de Trein met je OV- Chipkaart

Een OV-chipkaart kun je op veel verschillende plekken kopen, hier moet je voor één keer €7.50 voor betalen. Dit kan bijvoorbeeld bij een supermarkt zoals de Albert Heijn, maar ook bij tabakswinkels zoals de Primera of je kunt het online kopen. Ook kun je je OV-chipkaart opladen in de tram. Je laadt je OV-chipkaart op door er geld op te zetten. Als jij het openbaar vervoer wilt gebruiken, houd je je pasje tegen de kaartlezer als je instapt en ook als je uitstapt. Door dit te doen weet het systeem precies wat de kosten zijn van je rit, en wordt dit daarna automatisch afgeschreven van je OV-chipkaart. De kaartlezers staan vaak voor je voordat je een station of perron binnengaat, en je krijgt toegang als je je kaart laat scannen. Een andere optie is dat de kaartlezers op het perron zelf staan. Deze kaartlezers zijn vooral voor de toeslag die je moet betalen als je de Intercity direct neemt tussen Rotterdam en Schiphol. 

De OV-Chipkaart opladen

Als er op de kaartlezer staat dat er niet genoeg saldo op je OV-chipkaart staat, betekent dit dat je je pas weer moet opladen. Vaak kun je niet inchecken met je OV-chipkaart als je minder dan €10 tegoed op je kaart hebt staan. Je kunt er dan voor kiezen om je kaart op te laden op bijvoorbeeld het station. Maar je kunt er ook voor kiezen om je OV-chipkaart automatisch te laten opladen. Als je hiervoor kiest dan is je OV-chipkaart verbonden aan je bankrekening, als er dan minder dan €10 euro op je kaart staat, wordt het automatisch opgeladen en wordt het geld direct van je bankrekening naar je OV-chipkaart overgemaakt. Lijkt dit je handig? Klik dan op deze link om het automatisch opladen aan te vragen!

incheck poortjes van de Treinen in het OV in Nederland

handige tips

Tip #1

Net zoals eerder in de blog is verteld, heeft de NS een handige website en app om je treinreis in te plannen. 9292 is ook zo een fijne website en heeft ook een app die je kan downloaden op je telefoon. 9292 is een handige website waar in je je hele reis met het openbaar vervoer kan plannen. Je kan makkelijk je vertrekpunt en bestemming invoeren, of het nou een straatnaam, station of een adres is. Na het invoeren laat 9292 je een volledige reisschema zien en ook of je de trein, bus, te voet, of alle drie moet nemen. Het laat ook zien hoe lang de reis duurt en hoeveel het precies kost. Scheelt weer een hoop geplan!

Tip #2

Wees niet bang om soms om hulp te vragen als er iets niet duidelijk is. Het OV kan soms erg verwarrend zijn. Gelukkig staat het personeel van het OV, zoals buschauffeurs,conducteurs (mensen die je kaartje controleren in de trein), of andere passagiers, altijd voor je klaar om je een antwoord te geven als je een vraag hebt over je reis. x

Tip #3

In Nederland kan het OV op sommige momenten van de dag erg druk zijn. Op werkdagen worden dagen in twee delen verdeeld: de spits- en de daluren. De spits is tussen 06:30 – 09:00 uur én tussen 16:30 – 18:30 uur. Op deze momenten is het OV vaak het drukst omdat iedereen naar het werk gaat of van werk naar huis. Daarom is het handig om buiten deze tijden te reizen. Als het niet anders kan, is het handig om je zelf een beetje voor te bereiden op drukte in het openbaar vervoer.

 

Meer weten over het leven in Nederland? Lees één van de andere blogs of download de app!

Download de Apple appDownload de Android app