Hani

31 Augustus 2023. Door: Carlijn den Boer

Graag stellen we je voor aan Hani. Hani werd in 1987 geboren in Jemen en arriveerde eind 2018 in Nederland. Toen hij asiel aanvroeg, begon hij vastberaden de Nederlandse taal te leren. Een jaar later kreeg hij zijn eerste betaalde baan als coördinator bij Windesheim. En hier staat hij nu weer voor ons, met een stralende glimlach.

Hani’s ontmoeting met Welcome app was een keerpunt in zijn leven. Toen hij naar Nederland kwam, was het een onbekend en onbegrijpelijk land voor hem. De enige associaties die hij had met Nederland, waren windmolens en de ongrijpbare ‘g’-klank in de taal. Het vinden van een manier om te communiceren met mensen was een grote uitdaging. Hij voelde zich in het begin regelmatig verloren en eenzaam. Hij had nog geen vrienden en er waren ook geen andere bekenden die naar Nederland waren gekomen. Hij besloot dat de beste manier om te integreren was om locals te ontmoeten en zette zich daar vol voor in.

Hoe kom ik gemakkelijk in contact met locals? Door bij het dichtstbijzijnde bushokje bij het AZC te staan en een praatje te maken, dacht Hani. De zoektocht begon met pogingen tot gesprekken bij de busstop, maar de haastige passagiers maakten dat lastig. “Ik begon met praten met mensen bij het bushokje om contact te leggen, maar iedereen had haast. Dat werkte niet,” herinnert Hani zich. Een nieuwe strategie werd bedacht: naar het stadscentrum gaan en mensen aanspreken die misschien wél wat tijd over hadden, mensen die aanspreken die er verveeld uit zagen of ergens zaten te wachten. Deze strategie werkte soms, maar vaak ook niet. Online zoeken was de volgende stap. Facebookgroepen boden mogelijkheden, maar een verzoek om één-op-één contact en om Facebook-vrienden te worden, leidden vaak tot het blocken van zijn account. Onzekerheid sloop binnen. Nog een poging online, deze keer het Googelen van de vraag: ‘’hoe ontmoet ik Nederlanders?”’ Na even zoeken, stuitte Hani op een gele verschijning: Welcome app. Hij maakte een account aan toen Welcome app nog in de beginfase zat en groeide uit tot één van onze meest actieve gebruikers!

Hij begon met heel veel vragen stellen op de app, zoals ‘’hoe vier je in Nederland kerstmis?’’ Omdat hij in Luttelgeest woont, een dorp in de buurt van Zwolle, waren er nog niet heel veel activiteiten of locals actief in zijn buurt. Tot de dag dat een local zijn uitnodiging om af te spreken accepteerde. Zo ontmoette hij Edwin. Hani werd erg enthousiast dat hij naast digitaal contact, nu ook daadwerkelijk een eerste ontmoeting ging hebben. Omdat hij graag wilde dat dit een succes werd en niet bij één ontmoeting zou blijven, nodigde hij iedereen die hij kende in het AZC uit die goed kon koken, zodat hij een sterrenmaaltijd kon neerzetten voor Edwin en zijn vrouw. Tijdens deze eerste ontmoeting was er een klik en deze groeide uit tot een vriendschap. Edwin, was de eerste vriend van velen die hij maakte, en nog steeds zijn beste vriend. ‘’My brother from another mother’’, aldus Hani.

Hani zette door en maakte in zijn eerste jaren in Nederland met meer dan 300 mensen een connectie via Welcome app. Via hen ontdekte hij de wereld buiten zijn AZC. Edwin hielp hem met het aanvragen van een ongelimiteerde OV-chipkaart, zodat hij niet beperkt bleef tot omgeving Zwolle, maar hij zijn connecties door heel het land kon opzoeken. Hani’s avontuur leidde hem van Marjolijn uit Hogenbos tot Marijke uit Borne en met hen vele anderen. Ook kwam hij in contact met Judith, wie hem heeft verwezen naar een vacature bij Hogeschool Windesheim, zijn huidige baan. 

Ook ontmoette hij Christine uit Den Haag. Ze werden vrienden en dit jaar logeerde hij tijdens de kerstvakantie twee weken bij haar en haar familie, om Kerstmis en oud en nieuw samen door te brengen. Welcome app leverde hem een enorm netwerk op: “Er zijn ongeveer 80 tot 100 mensen waarmee ik nog steeds contact heb, 40 van hen zijn goede vrienden en 10 daarvan beschouw ik als familie,” benadrukt Hani. Het mooiste compliment dat je ons als Welcome app kunt geven!

Een foto van Hani