Christina

Amsterdam, 11 januari 2024. Door: Sarah Cuiper en Ibrahim Alfawal

Na 100 dagen kijken we terug op onze eerste periode met onze nieuwe CEO. Christina Hiemstra heeft het roer overgenomen van Julius Weise, de oprichter van Welcome app. Sinds haar start in oktober is Christina actief betrokken geweest bij verschillende taken. Van rustig opstarten was geen sprake, ze begon in de periode dat onze nieuwe app is gelanceerd. Met Welcome app V2 kunnen gebruikers connecties maken, relevante informatie bekijken, deelnemen aan activiteiten en hulp ontvangen van ons Support-team; alles vertaald in 10 talen. Tijdens haar eerste 100 dagen heeft Christina veel tijd besteed aan het luisteren naar nieuwkomers, klanten en partners. Hierdoor heeft ze veel inspiratie opgedaan over hoe ze het platform verder kan ontwikkelen.

Internationale carrière

Christina’s wortels liggen in een klein dorp in het noorden van Nederland, in de provincie Friesland. Zo avontuurlijk als ze is, liet ze het kleine dorp achter zich en verkende ze landen over de hele wereld. Ze deed dit in verschillende rollen, onder andere als projectmanager voor de VN. Ze werkte in Afghanistan, Senegal en Zuid-Soedan. Tijdens haar tijd in conflictgebieden in het buitenland heeft ze veel meegemaakt. Christina: “Ik heb veel gezien van wat mensen kunnen doormaken, mensen die gewoon hun leven willen leven, maar uiteindelijk hun land moeten verlaten.”

Na meer dan een decennium in het buitenland, besloot ze terug te keren naar haar thuisland. Het feit dat ze ver van huis was, deed haar beseffen hoe belangrijk familie voor haar is. Ze zag veel mensen die niet meer bij hun families konden zijn vanwege conflicten, maar zij had nog steeds de keuze om haar familie te zien. Dus besloot ze terug te gaan naar Nederland. Thuis werd ze geconfronteerd met de problemen waar nieuwkomers hier mee te maken hebben: “Ik ontdekte hoe sterk ze zijn, en soms hebben ze gewoon een beetje hulp nodig om hun weg te vinden, wat precies is wat Welcome app doet.” Enkele collega’s en vrienden uit Afghanistan kwamen naar Nederland, Christina ondersteunde hen om hun weg hier te vinden. Deze ervaringen hebben veel invloed gehad op wie ze is geworden als persoon en in het bepalen van haar doelen op werkgebied.

Welcome op alle mogelijke manieren

Christina ontdekte Welcome app via een vriendin en was meteen weg van het positieve en letterlijk verwelkomende karakter van de organisatie. Christina: “Wij [bij Welcome app] staan voor een gastvrije samenleving, en dat sprak me echt aan…” Wat ze ooit met haar Afghaanse vrienden had meegemaakt, kan ze nu op grotere schaal uitvoeren. Bijvoorbeeld om haar vrienden te helpen settelen, het verstrekken van relevante informatie en ze verbinden met lokale mensen en diensten in een nieuw land. “Ik wil mensen de kracht geven om hun eigen leven op te bouwen en hun eigen keuzes te maken,” vervolgt Christina.

Christina combineert deze sociale insteek met een technologische aanpak om dit doel te bereiken. “Er zit veel kracht in technologie. Hoe geweldig zou het zijn als er bij aankomst in Ter Apel een QR-code is die je kunt scannen en de app kunt downloaden en alles kunt vinden wat je nodig hebt? Of dat de app de dichtstbijzijnde huisarts laat zien, een beetje zoals Google Maps voor nieuwkomers.” Ze wil een krachtige tool bouwen die niet alleen nieuwkomers helpt, maar ook gemeenten en de locals.

Terugkijkend op de eerste 100 dagen wil ze in toekomst werken aan dat Welcome app mensen blijft samenbrengen en een positieve stem behoudt, ongeacht de staat waarin de wereld verkeert. “Het gaat erom mensen kracht te geven door iedereen welkom te laten voelen!” zegt Christina.