Ashraf

29 Augustus 2023. Door: Carlijn den Boer

Deze keer maken we kennis met Ashraf. Ashraf kwam naar Nederland in 2015 en leerde Welcome app kennen toen we net begonnen waren met het initiatief (toen nog Blendin) en het concept bij verschillende nieuwkomers introduceerden om te kijken of er belangstelling voor was. Welcome app richtte zich op het leggen van contact tussen nieuwkomers en locals. Ashraf was net in Nederland aangekomen en was de taal aan het leren. Welcome app leek hem wel wat: locals ontmoeten en een extra mogelijkheid om de taal te oefenen!

Naast dat hij gekoppeld werd aan een local waarmee hij de taal oefende en op een laagdrempelige manier afsprak, had hij ook een klik met het Welcome app-team zelf. Hij werd uitgenodigd voor barbecues en andere evenementen en raakte bevriend met een deel van het team. Een barbecue in het park met het team was het begin van een bijzondere samenwerking.

Ashraf begon aan een bachelor Toegepaste Psychologie en wilde daarnaast graag een bijbaan. Julius, de oprichter van Welcome app en ondernemer in hart en nieren, runde in die tijd ook PONG, een pingpongbar in Amsterdam. Ashraf kon bij PONG aan de slag en heeft daar 1,5 jaar gewerkt, tot zijn bachelor en baan niet meer te combineren waren. Daarnaast werd hij ook actief binnen Welcome app. Welcome app bood hem de kans om zijn Nederlands te oefenen en tegelijkertijd anderen te helpen door zijn achtergrond in Toegepaste Psychologie in te zetten. Met zijn oog op de toekomst zag hij in Welcome app een platform om zijn kennis en ervaring te delen. Hij gaf trainingen over culturele verschillen en psychologische onderwerpen, gericht op het vergroten van het bewustzijn van nieuwkomers over het leven in Nederland.

Inmiddels is dit enkele jaren geleden, en spreken Ashraf en ik elkaar in het Nederlands terwijl hij zijn studie Toegepaste Psychologie aan het afronden is (met enige vertraging door de pandemie). Ashraf vertelt: ‘’De app gaf me, naast dat het een handige tool was, ook het gevoel dat ik er echt bij hoorde en mezelf kon zijn tijdens de activiteiten en ontmoetingen. Dat was heel belangrijk, vooral in het begin.’’ Tegenwoordig gebruikt hij Welcome app zelf niet meer als nieuwkomer: ‘’Ik zie mezelf inmiddels als een local, als een ‘’Dutchie’’, en niet meer als een nieuwkomer. Ik sta nu aan die andere kant’’, zegt hij lachend.

Wat brengt de toekomst voor Ashraf? In lijn met zijn eerste ervaring bij Welcome app droomt hij ervan om trainer te worden. Hoe en wat precies, dat weet hij nog niet. Maar eerst wil hij zijn studie Toegepaste Psychologie afronden. En in zijn vrije tijd? Dan slaat hij graag een balletje bij PONG!

Dit is Ashraf.