Ontdek de Nederlandse keuken en traditionele recepten

Amsterdam, 19 maart 2024. Door: Kamar Marouan

Elk land heeft zo zijn traditionele gerechten; zo Nederland natuurlijk ook. Hoewel stroopwafels hun start richting de internationale markten beginnen te maken, zul je de meeste andere maaltijden niet snel zien voorbijkomen in andere landen, maar dat maakt ze zeker niet minder lekker. Het gaat zelfs niet eens alleen om Nederlands eten, maar ook om maaltijden die op een heel erg Nederlandse manier worden bereid.

Nederlandse snacks

Stroopwafels

Houd je meer van zoete snacks, dan moet je de stroopwafel proeven. Het zijn twee wafels met daar tussenin een zoete stroopvulling. Je kan deze traktatie eigenlijk overal kopen, bijvoorbeeld in de supermarkt. Vers van de bakker of de markt zijn ze het lekkerst. Heerlijk tijdens een kopje koffie of thee. 

Haring

Haring is een zoute vis die Nederlanders graag eten. Haring is het lekkerste als je het vers op de markt haalt met uitjes en een zuurtje, zoals augurk. Het wordt ook vaak gegeten op een broodje of ‘’uit het vuistje’’ (uit de hand en zonder gebruik van mes en vork) en is zeker een Nederlandse favoriet.

Drop

Mensen houden er van, of ze haten het! Drop is een echt Hollandse snoepje wat misschien een beetje gek kan smaken. Het kan zout of zoet zijn, en het komt voor in alle soorten vormen en maten.

Oer hollandse snack voor bij de koffie. De Nederlandse stroopwafel

Recepten

Boerenkool met rookworst

Boerenkool met worst is een echte Hollandse klassieker. Een warm wintergerecht wat makkelijk te maken is. Voor een extra lekker resultaat, kun je het eten met appelmoes.

Ingrediënten:
Voor dit recept heb je een stamper nodig.
300 gram gesneden boerenkool
1 scheutje melk
500 gram kruimige aardappels
1 grote rookworst
20 gram boter
1 theelepel mosterd
30 gram roomboter
30 gram bloem
2 blokjes runderbouillon
peper en zout
Als je wilt: nootmuskaat

Volg deze stappen:

  1. Kook water in een grote pan en doe er een snufje zout in.
  2. Schil en snijd de aardappelen even groot en voeg ze toe aan het water.
  3. Voeg de boerenkool toe aan het water en aardappelen en laat het bovenop de aardappelen drijven.
  4. Doe een deksel op de pan en laat de aardappels en boerenkool voor 20 minuten koken.
  5. Giet al het water uit de pan en stamp de aardappels en boerenkool fijn.
  6. Voeg nu de mosterd, melk en boter toe en meng alles tot het een romige puree is. 
  7. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe om de stamppot op smaak te brengen.
  8. Voor de jus smelt je de roomboter in een pannetje.
  9. Voeg nadat de boter gesmolten is de bloem toe en roer het goed door elkaar voor ongeveer 6 minuten.
  10. Tijdens dat je aan het roeren bent, voeg je de bouillon toe en kook je het op middelhoog vuur verder.
  11. Als er geen klontjes meer in de jus zitten en de saus glad is, is het klaar!
  12. Op de verpakking staat hoe je de rookworst warm moet maken.
  13. Als je de boerenkoolstamppot hebt opgeschept, maak je een kommetje in de stamppot en voeg je de jus hier in toe. Leg als laatste de worst naast de boerenkoolstamppot.
  14. Genieten maar!
Oer Hollands gerecht. Het Nederlandse Boerenkool met worst
Hutspot

Hutspot is een gezonde maaltijd voor het hele gezin die je snel op tafel hebt. Deze klassieker wordt gemaakt van ui, aardappelen en wortels en wordt daarom ook vaak ‘’peen en uien’’ genoemd. 

Ingrediënten:
Voor dit recept heb je een stamper nodig.

1 kilogram kruimige aardappels
600 gram wortels of winterpenen
400 gram grote uien
75 gram boter
100 milliliter melk
1 laurierblad
Peper
Zout
Nootmuskaat

Volg deze stappen:

  1. Snijd de wortels en uien in stukjes.
  2. Schil de aardappelen en snijd deze in ongeveer even grote stukken, zodat ze allemaal tegelijk garen.
  3. Voeg de uien, wortels en aardappels toe in een grote pan met water. Voeg er ook een laurierblaadje aan toe en laat 20 minuten koken.
  4. Als de aardappels na 20 minuten goed gaar zijn, giet je het water er uit en haal het laurierblaadje er weer uit. 
  5. Voeg de melk toe en stamp nu alle ingrediënten met een stamper fijn.
  6. Breng de hutspot nog even op smaak met wat zout en peper en nootmuskaat.
  7. Smakelijk eten!
Nederlandse gerecht genaamd Hutspot met worst. Hutspot is ook Oer Hollands

Tips om Nederlandse ingrediënten te vinden

Tip #1

Bij de bakker haal je lekker brood en lekkere zoete snacks. Je kunt dit ook in de supermarkt doen, maar als je in de buurt bent, is de bakker altijd een leuk uitje. Je kunt hier echte Nederlandse producten proberen, zoals verse worstenbroodjes, saucijzenbroodjes of tompoezen!

Tip #2

Buiten de stad zijn er vaak veel boerderijwinkels of kaasboerderijen te ontdekken. Hier kun je echte Hollandse kaas en zuivelproducten vinden, die je ergens anders niet verser kunt krijgen. Je kan hier ook vaak leuke producten vinden die niet in de supermarkt te koop zijn. 

Wil jij naast over eten, meer weten over het leven in Nederland? Welcome app is een gratis app voor nieuwkomers om wegwijs te worden in je nieuwe woonplaats. Eén app met alle informatie, activiteiten en contacten in jouw buurt.

Download de app in de App of Play Store

Download de Apple appDownload de Android app
Bericht in de media van de connectie die door Welcome app is gevormd.